Úszásról általában

Az úszás jelentősége gyermekkorban

Az ember mozgása egymásra épülve, fokozatos fejlődésen megy keresztül és megkezdődik már a magzatvízben. A fejlődési szintek egymásra épülnek, ezért bármely szint károsodása, eltérése módosíthatja, illetve befolyásolhatja a normális fejlődést. Az úszás az egyetlen sportág, amely szinte az összes izmot igénybe veszi, emellett légzésszabályozásra is kényszerít. Kedvezően befolyásolja az egész szervezet működését, a szív- és érrendszer, a légzőrendszer működését, az anyagcsere folyamatokat is segíti. Javul a szövetek, sejtek oxigénellátása, a szellemi teljesítményt is fokozza. Dolgoztatja az izmokat, ezáltal a csonttörések megelőzésében is segít. Az úszás során a felső és alsó testfélre egyforma munka hárul. Sok boldogsághormont szabadít fel, de még cukorbetegség kezelésében is sokat segíthet a rendszeres úszás.

A ritmusos tempózás, a vízbe merülés, majd kiemelkedés és légvétel váltakozása révén a légzőszerv igen nagy tréningnek van kitéve.
A gyermek fejlődése során kétszer is jelentős alakváltáson megy keresztül. Az első alakváltozás során következik be a gerinc, hát és nyaki görbületeinek kialakulása. Ilyenkor az úszás abban nyújt segítséget, hogy a vízben a test légiesen mozog, mivel a gerinc és az alsó végtagok tehermentesek. A mozgás közege és a vízszintes testhelyzet leveszi a terhet a gerincről, növeli annak rugalmasságát és erősíti a gerinc tartásában résztvevő izmokat.
Az úszás a tartáshibák megelőzésének egyik legjobb eszköze.

A második alakváltáskor az izomzat fejlődése gyakran elmarad a test növekedésétől, ami tartáshibák kialakulását okozhatja. Általában az iskolakezdés időszakában lecsökken a gyermek mozgása, megnövekszik a szellemi tevékenység, így a padban ülés ideje, amihez sokszor nem megfelelő ülés társul. Az úszás a leghatékonyabb gyógymód a saggitalis síkban történő tartáshibák és a horizontális deformitások esetén is. Továbbá fontos szerepe van az ágyéki gerincszakasz mély hátizmainak erősítésében, a törzsfeszítő izmok, has és farizmok fejlesztésében.

Úszás hatására a csontrendszerben bekövetkező változások döntő fontosságúak a fiatalok fejlődésében, hiszen elősegítik a csontok megvastagodását, a csontsűrűséget, a hosszanti növekedést és ezáltal az egész test hosszanti növekedését is. Nő a csontok szilárdsága, teherbíró képessége, ásványi anyag tartalma kedvezőbb. A kutatások azt bizonyítják, hogy akik úszással töltötték szabadidejüket, idős korra erősebb, teherbíróbb, minőségében jobb csontozattal rendelkeznek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük