Szolárium

 
Időtartam Ár
3 perc 270

Amit a szoláriumozásról tudni érdemes
– A mesterséges fény gyorsabban barnít, így nincs szükség órákon át tartó napozásra ahhoz, hogy a bőrszín egyenletes, aranybarna színt nyerjen, de a bőrszín hamarabb elveszíti barna árnyalatát, az UVB sugarak hiánya miatt.
– A szolárium nem csak a szép bőrszín eléréséhez használható. A meleg környezet, s az UV fény számtalan problémára megoldást nyújthat. Manapság már az orvostudomány is kúraszerűen alkalmazza. Az UV fény fokozza a D-vitamin termelődést, enyhíti az ekcéma és pikkelysömör tüneteit is, a meleg környezet pedig enyhíti az izületi problémákat, így néhány esetben a szolárium megoldást jelenthet.
– Azonnal pótoljuk az elvesztett folyadékot szoláriumozás után! Mivel a fokozott napozás erőteljes folyadékveszteséget idéz elő szervezetünkben, nagyon fontos a szolizás utáni fokozott folyadékbevitel, mind a bőrünk hidratáltsága, mind pedig szerveztünk folyadékpótlása szempontjából!
– Kerüljük a fürdést a szolárium utáni pár órában! A szoláriumozást követő 4 órában kerüljük a fürdést és a zuhanyzást, mivel az hatástalanítja a szolárium hatását!
– Fontos, hogy első alkalommal mindig rövid ideig használjuk a szoláriumot (3-6 perc), majd fokozatosan, ahogy barnul a bőr, kis egységenként (2-4 perc) emeljük a szoláriumozás időtartamát. Ennek az az oka, hogy minél barnább a bőr, annál több UV fény kell ahhoz, hogy tovább barnuljon. A fokozatosság elvét betartva elérhetjük, hogy a bőrünk sose égjen le. Abban az esetben, ha egy ideje már nem napoztunk vagy szoláriumoztunk, esetleg más okból elvesztettük bőrünk barnaságát, a szoláriumozási időt ismét le kell csökkenteni, pont úgy, mintha most kezdenénk előlről, majd alkalmanként fokozatosan ismét emelni, olyan ütemben, ahogy a bőrünk egyre barnább lesz.
– A bőrradír (Peeling) kezelés után közvetlenül nem ajánlott szoláriumozni, mivel a bőrünk elhalt szarurétegét távolítottuk el általa, felfedve így olyan bőrterületeket, melyek ezidáig még nem voltak közvetlen kitéve az UV-fénynek, így a bőrünk ilyenkor hajlamosabb a leégésre.
– A bőrünk barnulása genetikailag meghatározott tényező, ami azt is meghatározza, hogy milyen ütemben képes alkalomról alkalomra barnulni a bőrünk, illetve azt is, hogy milyen mértékű lehet a maximális barnaságunk. Ezt a tulajdonságunkat megváltoztatni nem tudjuk. Mindig csak annyi időre menjünk a szoláriumba, amennyit a bőrünk barnultsága megenged számunkra.
– Leégett bőrrel tilos napozni, szoláriumozni. A gyakori napégések növelik a bőrrák rizikóját!
– Számos anyajegy található a bőrünkön, kinek több, kinek kevesebb. Az a tény, hogy kinek mennyi és milyen anyajegyei vannak, öröklött tulajdonság. Az anyajegyeink száma a korunk előrehaladtával növekszik. Vannak olyan anyajegyek, melyek szépen belesimulnak a bőrünk felszínébe és vannak olyanok, melyek a bőrünk felszínéből kiemelkednek. A bőrünk felületéből kiemelkedő festékes anyajegyet védeni kell a mechanikai sérüléstől, illetve a napozás vagy szoláriumozás alatt is. Ez időre kenjük be az ilyen anyajegyet magas faktorszámú naptejjel.
– Az UV-fénytől (nap, szolárium, hegesztő pisztoly fénye) óvni kell a szemünket, mert hosszú távon fennáll a lehetősége, hogy károsíthatja a szemünket, pl. idős korunkra szürkehályogot okozva, illetve vannak olyan orvosi kutatások, mely a szemet érintő daganatos elváltozások egyik lehetséges okozójaként is az UV-fényt említik.
– Szemműtét után több hónapig nem ajánlott a szoláriumozás és a napozás, minden esetben az orvos hívja fel a figyelmet és engedélyezi, mikor lehet elkezdeni. Akinek operálták a szemét, fontos, hogy kérje ki az orvosa tanácsát, mikor lehet először szoláriumoznia és hogyan.
– Szoláriumozás előtt a smink, parfüm eltávolítása a bőrünkről azért fontos, mert ezek a kozmetikumok egyrészt tartalmazhatnak UV-szűrő hatóanyagot, ami által nem fog a bőrünk lebarnulni, hiába szoláriumoztunk, illetve a meleg hatására kitágult pólusainkba beszívódva eltömíthetik azokat, ezáltal pl. miteszert okozva, sőt akár súlyos allergiás reakciót is kiválthatnak. A szoláriumozás idejére magunkon hagyott ékszer helyén szintén fehér folt marad, illetve azok a melegtől átforrósodva megégethetik a bőrünket.

Miért álló szolárium?
– Míg a fekvő gépek esetében a vendégek teste közvetlenül érintkezik a gép felületével, addig álló szolárium esetében ez nincs meg, ami jelentősen csökkenti a higiéniai kockázatokat.
– Álljunk be a szoláriumba, úgy hogy minden oldaltól egyenlő távolságra legyünk, és sehol se érjünk hozzá a csövekhez! Többek között ezért is érdemes az álló szoláriumot használni.
– Az álló szolárium egyik legfőbb előnye a fekvővel szemben, hogy a test minden egyes felületének egyenletes barnulást biztosít, beleértve a hajlatokat is. Ehhez viszont az szükséges, hogy a teljes barnulási idő alatt többször változtassuk testhelyzetünket, például emeljük fel karjainkat, hogy a hónaljunk és a mell körüli rész is szépen lebarnulhasson!

Úszásról általában

Kökiterminál Kökiterminál